Persoonlijk contact
Zakelijk

Soorten laselektroden en wanneer je ze moet gebruiken

Laselektroden zijn er in talloze soorten en maten. Ook voor de ervaren lasser kan het een opgave zijn de juiste elektroden te vinden voor een project. Een gedegen stappenplan kan je helpen de juiste keuze te maken. 

Lastechniek Rijnmond

Details van project bepalen

De keuze in laselektroden wordt makkelijker als je vooraf goed nadenkt over je project. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je nadenkt over het te lassen materiaal. Wat voor materiaal is het en wat voor sterkte heeft het? Niet elk materiaal kan elke vorm van lassen verdragen. De materiaalsoort van de producten die je gaat lassen zijn dan ook je eerste uitgangspunt. 

Ook de plaatdikte en laspositie zijn van groot belang bij het bepalen van jouw laselektroden. De laspositie is niets meer dan de positie waarin jij je tot je werkstuk bevindt tijdens het lassen. 

Een goede tip bij het bepalen van je laspositie: indien mogelijk probeer je altijd onder de hand te lassen. Dit betekent dat je werkstuk op tafel – op je werkbank – ligt. Als je gaat lassen met elektroden dan staat je elektrode dus verticaal. Deze lasstand wordt in het vak ook wel de PA positie genoemd. In deze positie is de kans op lasfouten minimaal.

Andere positie dan PA

Natuurlijk kun je soms simpelweg niet lassen in de PA positie. Wanneer mogelijk kun je altijd je werkstuk draaien. Als je een klein werkstuk hebt kun je dit zo draaien dat het toch in de meest gangbare positie terecht komt. 

Er zijn echter ook situaties waarin dat niet kan. Denk bijvoorbeeld aan een zware constructie zoals een schip. Dan is het niet mogelijk om zomaar je project te draaien. Je moet dan in een andere positie lassen dan de PA positie. Dit noemen we ook wel ‘in positie lassen’. In principe betreft dit elke positie behalve onder de hand. Daarvoor zijn ook weer verschillende afkortingen zoals de PB (staande hoeklas) en de PE (lassen boven het hoofd).

Las projecten

Soorten laselektroden bepalen

Nu je jouw positie en materiaal goed hebt onderzocht en de verschillende aspecten ervan kent, is het tijd om te gaan kijken naar laselektroden. Want heb je inderdaad laselektroden nodig voor jouw project en zo ja: welke soorten?

De meest gangbare soorten laselektroden zijn:

  • cellulose laselektroden
  • rutiel laselektroden
  • basische laselektroden

Deze drie verschillen aanzienlijk in gebruik en effect. De rutiel is absoluut aan te raden wanneer je nog niet veel ervaring hebt met lassen. Het is een zeer gebruikersvriendelijk materiaal en rutiel elektroden zijn geschikt voor vrijwel elk lasapparaat. Maar rutiel heeft nog een groot voordeel: je kunt ermee in verschillende posities lassen. Het maakt dus niet uit of jij onder de hand last of genoodzaakt bent op een andere manier te lassen. 

Cellulose en basische laselektroden zijn een ander verhaal. Cellulose laselektroden zijn niet geschikt voor meerdere lasposities. Deze elektroden zijn voornamelijk geschikt voor neergaand lassen. Ze worden dan ook veel gebruikt voor het lassen van pijpleidingen. Pijpleidingen worden regelmatig gebruik oor het transport van vloeistoffen en gassen. In dat geval wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van cellulose laselektroden. 

Als laatste hebben we nog de basische laselektroden. Deze elektroden zijn – net als de cellulose elektroden – niet direct geschikt voor de onervaren lasser. Dit is meer een materiaal voor iemand met een paar jaren ervaring. Het grootste onderscheid tussen deze soort en de andere twee soorten is de hoge kerftaaiheid bij lage temperaturen. 

Kerftaaiheid

De kerftaaiheid is een eigenschap die omschrijft of een materiaal bros of taai is. Bros is dan het tegenovergestelde van taai. Een bros materiaal heeft amper rek en breekt snel. Een taai materiaal zal juist meer rekken en breekt niet zo snel. Of een materiaal taai of bros is hangt af van temperatuur, hardheid en samenstelling. 

Las elektroden

Lasprojecten

Lasprojecten vind je door het hele land op elke schaal. Natuurlijk worden schepen en boten in elkaar gezet door middel van lassen. Ook pijpleidingen, bedrijfspanden en andere grote projecten zijn vaak voorzien van ervaren lassers. 

Maar wist je dat je ook thuis aan de slag kunt met een lasapparaat voor klussen in je woning? Voor velen is lassen het ultieme einddoel wat betreft doe-het-zelf-klussen. Het is moeilijk, maar met de juiste hulp kun je ook zelf een gaaf lasproject afmaken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een eigen barbecue lassen voor in de zomer? Ook stalen meubels worden steeds vaker gelast om een industriële look te creëren in je woning. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een lasproject van maken.