Geen categorie

Tips over boekhouding

Bij het hebben van een eigen onderneming zijn een aantal werkzaamheden van groot belang. Hoe groter de onderneming is, hoe meer administratief werk er geleverd moet worden. Een onderdeel daarvan is boekhouden: zo doe je het snel en overzichtelijk. Dit bijhouden geeft overigens rust en draagt bij aan het feit dat je geen extra werk krijgt aan het eind van elk kwartaal. Hierin wordt ook meteen duidelijk hoe je cijfers en cashflow er voor staan. Wist je trouwens dat een chaotische boekhouding (vaak) kan leiden tot faillissement? Lees vooral verder als jij een (startende) ondernemer bent.

Stap 1: houd werk- en privékosten apart

Dit apart houden is van essentieel belang. Zorg er dus meteen voor dat je een zakelijke rekening opent, zodat alle zakelijke transacties via een bepaalde rekening lopen. Hierdoor voorkom je direct dat je privéadministratie hierin verweven raakt. Wanneer je dit goed gescheiden houdt hoef je ook niet alles lang te bewaren. Voor zakelijke administratie geldt een bewaartermijn van zeven jaar, tenminste voor de Belastingdienst en voor privézaken daarentegen maar vijf jaar. Voor vrijblijvend advies kan je altijd contact opnemen met BVR Advies.

Stap 2: facturen en bonnen maandelijks updaten

Elke maand even kijken hoe jouw onderneming ervoor staat en even de facturen en bonnen verwerken. Het is sowieso verplicht om bepaalde facturen op tijd te versturen, dus bij een maandelijkse update zit je goed. Hoe sneller je factureert, hoe beter dat is voor je cashflow. Je kan namelijk weer sneller investeren in je eigen bedrijf of ontwikkelingen.

Stap 3: werk op een bepaalde factuurdatum

Voor je inkomstbelasting, btw-aangifte en ongetwijfeld nog andere dingen geldt een bepaalde factuurdatum. Het is handig om dit dan direct op te slaan, want dit geldt dan voor het gehele kwartaal. Er zijn ook meerdere administratiekantoren in Tiel die je hierbij kunnen helpen.

Stap 4:  digitaal archiveren

Tegenwoordig leven we in technologische wereld, waarin veel werkzaamheden digitaal plaatsvinden. Zo voorkom je een hele rij orders. Belangrijk is wel dat je dingen gemakkelijk terug kan vinden: kasboek, bankboek, facturen, offertes etc.

Wil je meer informatie over boekhouden of heb jij professionele hulp hierbij nodig? Aarzel niet en neem gerust contact op met BVR Advies voor het beste advies.